De basis van het judo zoals we dat tegenwoordig kennen, wordt gevormd door het jiu-jitsu. Jiu-jitsu is een verzameling verdedigingstechnieken tegen ongewapende en gewapende tegenstanders. Het werd in Japan tot ver in de 19e eeuw beoefend door de klasse der krijgers, de Samurai's. Judo betekent letterlijk zachte weg: Ju is zacht of toegevend (om te overwinnen) en Do is weg of principe. Het uitgangspunt van judo is het gebruik van het lichaamsgewicht en de kracht van een tegenstander om hem of haar te overwinnen. In principe kan een kleine persoon een veel grotere tegenstander overwinnen door vaardigheid, strategie en techniek.

 

 

De grondlegger van het judo is de Japanner Jigoro Kano die leefde van 1860 tot 1938. Hij was klein van stuk en niet erg sterk. Hij raakte al vroeg geïnteresseerd in jiu-jitsu omdat dit bekend stond als een methode waarmee grotere en sterkere tegenstanders overwonnen konden worden. Hij leerde in verschillende jiu-jitsu scholen (de ryu's) veel goede technieken, maar hij was toch niet helemaal tevreden. Daarom begon hij met de ontwikkeling van een eigen variant die hij later judo zou noemen. Judo was voor Jigoro Kano meer dan een verzameling technieken. Het was (en is) een methode voor een gezonde lichamelijke en geestelijke ontwikkeling.

 

De twee grote principes van Jigoro Kano, die de hoofdpijlers vormen waarop Judo steunt, zijn:

 

* Maximale doeltreffendheid met een minimum aan inspanning. Het komt niet zozeer op grote kracht aan, maar wel op het doeltreffend gebruik van een kracht.

* Algemene voorspoed voor de hele wereld. Men probeert elkaar te helpen en te begrijpen..

Seiryoku-zen'yo

Maximale doeltreffendheid met een minimum aan inspanning. Het komt niet zozeer op grote kracht aan, maar wel op het doeltreffend gebruik van een kracht.

Jita-kiyoei

Algemene voorspoed voor de hele wereld.

 

Judo is bij velen uitsluitend bekend via de wedstrijdsport, maar daarnaast omvat het echter nog ontelbare andere aspecten die het tot een veel completere sport maken. Het kan een waardevolle bijdrage leveren aan de geestelijke en lichamelijke vorming van kinderen. De een leert beter met zijn/haar agressie om te gaan, terwijl de ander leert beter voor zichzelf op te komen. Wereldwijd wordt judo naar schatting door meer dan 8 miljoen mensen beoefend. Het is geschikt voor mensen van alle leeftijden en niveaus en heeft een gunstige invloed op de gezondheid, de fitheid, het uithoudingsvermogen, het zelfvertrouwen, de flexibiliteit, het bewustzijn en de assertiviteit.